Безкоштовна доставка Новою Поштою від 1000 грн

Пиріг з ревенем і полуницею

Минулого року в київській пиріжковій я спробувала пиріжок з ревенем і була вражена тим, наскільки це смачно. Тому в цьому році я вже була підготовлена до сезону і мала плани на нас трьох: на себе, на ревінь і на духовку :)

Наприкінці травня - початку червня на ринкових прилавках у бабусь можна знайти стебелі ревеню і коштують вони всього-навсього по 5-10 грн за пучок. Виявляється, що з XIX століття по всій Європі з нього варять компоти, киселі, конфітюри, роблять цукати і начинку для випічки. Ревінь має надзвичайно свіжий кислуватий весняний смак і зберігає цілу купу корисних речовин.

У вигляді варення ці стебла я вже готувала, тож на цей раз мені хотілося дослідити нове, більш ніжне і вишукане поєднання ревеня і полуниці. Результат мені сподобався і я вирішила написати статтю аби поділитися рецептом із вами.

Для початку я купила на ринку 2 пучки свіжого ревеня і першу домашню полуницю, які мали стати начинкою для сезонного весняного пирога. Зробила звичайне пісочне тісто. Крихка структура такого тіста утворюється завдяки високому вмісту жирів, класичне співвідношення борошна і вершкового масла має бути 2:1. Холодне масло треба потерти на тертушці або посікти ножем на маленькі шматочки і вимісити з мукою та дрібкою солі. Результат буде приблизно таким:

 

Довго вимішувати тісто не варто, інакше воно втратить свою пластичність. Після цього необхідно прибрати тісто в холодильник на півгодинки щоб воно відпочило.

Тепер найприємніше - підготувати начиння для пирога. Я взяла 500 г полуниці, 500 г ревеня. Ревінь треба почистити і нарізати невеликими кубиками, полуницю порізати на половинки, додати 100-150 г цукру (я не люблю надто солодке, тож взяла 100 г), 1 ст ложку крохмалю і все гарно вимішати.

Далі потрібно дістати тісто з холодильника, розділити його на 2 частини і розкачати між двома листами пергаменту. Ввімкнути і розігріти духовку до 200 градусів. За допомогою качалки обережно викласти одну частину тіста у форму, акуратно встиснути пальцями щоб покласти його на дно. Після цього викласти начинку на корж.

Далі за допомогою гострого ножа нарізаємо тісто на смужки. Половину смужок викладаємо на начинку в одному напрямку, другу половину - в протилежному. Защепнути припуски на нижньому і верхньому шарах.

Ставимо пиріг у духовку на 40 хвилин. Після випікання дістаємо ось таку красу:

Я раджу дати пирогу відпочити і поставити в холодильник на пару годин. Якщо нема сил чекати - можна їсти теплим, додавши до нього кульку морозива :)

Якщо вам захочеться поділитися результатом або своїм рецептом з ревенем - додавайтесь до мене у фейсбуці. Також в мене є ютуб-канал "Петрушка з Пастернаком", де я ділюся цікавими рецептами про смачну локальну та сезонну їжу, якщо вам більше до вподоби відео формат - підписуйтесь, я буду з радістю ділитися своїми гастрономічними дослідженнями.

Смачного! :)

Коментувати